Autodesk Construction Cloud – felhő platform új alapokon

Megjelent az Autodesk Construction Cloud felhő platform, amely a felhő alapú tervezésben jól ismert BIM 360 platform továbbfejlesztése. Segítségével még hatékonyabban kapcsolhatjuk felhő alapon össze a projektek résztvevőit, a projekteket és a munkafolyamatokat. Az új platform biztosít alapot az új generációs felhő alapú termékeknek: Autodesk Docs, BIM Collaborate és BIM Collaborate Pro.

                 

A járványhelyzet mindenkit új kihívások elé állított, a távmunka fontossága, a projektek munkafolyamatainak összehangolása talán soha nem volt ilyen fontos. Erre az igényre reagált az Autodesk új fejlesztésével, az Autodesk Construction Cloud megalkotásával, amely platform használatára a második generációs felhő alapú termékekkel válik lehetőség.

 

Autodesk Docs

Az Autodesk Docs központosított dokumentumkezeléssel, közös adatkörnyezettel zökkenőmentes navigációt és integrált munkafolyamatokat biztosít a felhasználók számára felhő alapon. Az Autodesk Docs jelenleg a BIM 360 Docs képességeivel rendelkezik, de a jövőbeni fejlesztések révén funkcionalitásban elválik majd a BIM 360 Docs-tól.

Az Autodesk Docs jelenleg önállóan nem vásárolható meg, kizárólag az Építőipari gyűjtemény részeként, vagy az Autodesk Construction Cloud termékek (pl. BIM Collaborate) funkcionalitásába alaptudásként ágyazva érhető el.

Autodesk Docs funkciói: Document Management, Insight, Administration

 

BIM Collaborate

Képességei a korábbi BIM 360 Coordinaten alapulnak: tervezési együttműködés, koordináció és ütközésvizsgálat egyetlen megoldáson keresztül.

Autodesk BIM Collaborate funkciói: Autodesk Docs, BIM 360 Document Management, Design Collaboration, Model Coordination, BIM 360 Design Collaboration, BIM 360 Model Coordination, Glue, Insight, Administration

 

BIM Collaborate Pro

Képességei a korábbi BIM 360 Design és a korábbi BIM 360 Coordinate együttesét jelenti. Ahogy egyik elődje, a BIM 360 Design, a BIM 360 Collaborate Pro is lehetőséget biztosít arra, hogy felhőben koordináljunk Revit (Revit Cloud Worksharing) projekteket, és hasonlóképpen elérhető maradt a Civil 3D (Collaboration for Civil 3D) és Plant 3D (Collaboration for Plant 3D) kapcsolódási lehetőség. A BIM Collaborate Pro képességei azonban kibővültek az együttműködés, koordináció és ütközésvizsgálat lehetőségeivel, mely a projektkoordinációk felhő alapú megközelítésének új dimenzióját jelenti.

Autodesk BIM Collaborate funkciói: Autodesk Docs, BIM 360 Document Management, Design Collaboration, Model Coordination, BIM 360 Design Collaboration, BIM 360 Model Coordination, Glue, Insight, Administration, Revit Cloud Worksharing, Collaboration for Civil 3D, Collaboration for Plant 3D.

A BIM 360 Coordinate felhasználók megújításkor a BIM Collaborate termékre, a BIM 360 Design felhasználók a BIM Collaborate Pro termékre tudnak megújítani, így megújítás után a többletfunkciók is rendelkezésre állnak.

 

Meglévő BIM 360 és Autodesk Construction Cloud platformok egyidejű használata

Amennyiben egyszerre rendelkezünk BIM 360 Account és Autodesk Construction Cloud Account platformmal is, akkor az új felhőtárhelybe (Autodesk Construction Cloud Account) lépve a meglévő projektek egyesített listáját láthatjuk, ahol egy szimbólum jelzi, hogy a projekt mely platformhoz tartozik. A projekt kiválasztása után a felhasználói felület színvilága jelzi, hogy melyik platformon tartózkodunk: sötét fejléc a BIM 360, világos fejléc az Autodesk Construction Cloud platformra utal.

Új projekt esetén a fiókkezelő dönthet arról, hogy az új projektet mely platformon hozza létre.

BIM 360 AccountAutodesk Construction Cloud
(US Data Center)
BIM 360 Docs
Autodesk Docs
BIM 360 Design
BIM Collaborate
BIM Collaborate Pro

Az új Autodesk Construction Cloudot használó licensz jogosultságot ad a korábbi BIM 360 platform használatára, a korábbi BIM 360 platformot használó licenc viszont nem teszi lehetővé az Autodesk Construction Cloud használatát.

Amennyiben új projektet hozunk létre, érdemes azt a BIM 360 platformon megtenni. A korábbi BIM 360 projektek Autodesk Construction Cloudba történő átvétele jelenleg fejlesztés alatt áll. Az új Autodesk Construction Cloud projektek jelenleg minden esetben az amerikai adatközpontban (US Server) jönnek létre.