BIM Booster – Modellellenőrzés

A BIM csak akkor hatékony, ha a digitális modellek megfelelnek egy, a felek által elfogadott minőségi előírásnak. Az apró hibák is, pl.  a paraméterekben szereplő helyesírási hibák félrevezetik az értékeléseket, és megnehezíthetik a partnerek közötti koordinációt. A BIM Booster – Modellellenőrzés segít elkerülni az ilyen hibákat már a modellezés során, megkönnyítve ezzel a koordinációt, valamint segítségével időt takaríthatunk meg és javíthatjuk a modell minőségét.

A munkaközi, rész- és koordinációs modellek minőségének ellenőrzése gyakran bonyolult és rendkívül időigényes folyamat. A menet közben képződő problémák kiszűréséhez bizonyos időközönként a Revit modelleket egy külön eszköz segítségével átvizsgálják. Ez a vizsgálat általában nem natív módon, hanem exportált IFC modelleken alapuló külső megoldásokkal történik.

A BIM Booster – Modellellenőrzés használatával a BIM modell az Autodesk Revit programban akár a modellépítés közben is vizsgálható elemelnevezések, paraméterek, tűzvédelem, falrétegek és tájolás tekintetében. A felmerülő problémák azonnal vizuálisan vagy táblázatos formában megjeleníthetők. A felfedezett modellezési hibák azonnal javíthatók, vagy a helytelenül definiált paraméterek megváltoztathatók. Ilyen módon a modell minőségi megfelelősége mindenkor biztosítható.

Szabályalapú ellenőrzés

A BIM modellek minősége többek között szabályalapú ellenőrzésekkel tartható fent. Elemtípusokhoz (fal, födém, helyiség, stb.) társított szabályokat hozhatunk létre az objektumok elnevezéseit, viselkedéseit (pl. mindig szinthez kötődjön), paramétereit alapul véve. A szabályok betartását a program állandó jelleggel figyeli, és eredményét jelzi felénk egy interaktív áttekintőben mialatt mi folyamatosan építjük a Revit modellt.

Nem lassul a program, a Revit teljesítménye a modellellenőrzés bekapcsolt állapota mellett is megmarad, mert a belső tesztfuttatások a háttérben csak akkor lépnek működésbe, ha egy pillanatra is, de magára hagyjuk a modellt.

Ilyen módon mi magunk, a tervezők is megtalálhatjuk a modellezési vagy a leendő adatcserével kapcsolatos hibákat, és rögtön a forrásuknál javíthatjuk azokat.

Koordinálás

Hasznos Revit kiegészítő abban az esetben, ha többek között szeretnénk például következetes elemelnevezéseket, a helyiség-, vagy nyílászáró számozásnál a szintaktika betartását, szintekhez kötődő tartószerkezeti modellezést, az elemek tűzállóságának konzekvens alkalmazását.

Nem csupán helyesírás-ellenőrzésről van szó. A szoftver biztosítja például, hogy a modellezett falvastagság valóban megfelel-e a faltípus megnevezésében szereplő kifejezésnek.

Tűzvédelem esetén a szoftver többek között meghatározza, hogy a falak, ajtók és ablakok tűzvédelmi osztályai megegyeznek-e.

A hibás elemek kiemeléssel megjeleníthetők, a javítást tetszőlegesen a Revit saját, vagy a BIM Booster – Modellellenőrzés eszközeivel végezhetjük el.

Szükség esetén a linkelt modellek is bevonhatók az ellenőrzésbe. Így az egyes részmodellek, vagy a külső tervezők szakági modelljei is integrálhatók ellenőrzés céljából.