Automatizált gyártás

Ipar 4.0

Napjainkban az ipar 4.0 egy olyan hívószóvá vált, mely egyre több helyről köszön vissza. A forradalomnak, melyre számos helyen a 4. ipari forradalomként is utalnak, alapja az a csúcstechnológiákat használó stratégia, amely szerint a jövő gyártási folyamatait a számítógépesítés, digitalizálás és az automatizálás fogja jelenteni. A célja, hogy elősegítse ezen irányok fejlesztését, és a módszerek átvételét a feldolgozóiparban.

A régebbi ipari forradalmak  formái is óriási hatást gyakoroltak a gyártási folyamatokra és a gazdaságra, a mindennapokra és a közvetlenül nem érintett emberekre is kifejtették hatásukat. Vajon milyen hatásai lesznek az ipar 4.0-nak?


ipari forradalom

Az 1. ipari forradalom: gépesítés gőz- és vízenergiával (18. század)

tömeggyártás

A 2. ipari forradalom:
tömeggyártás és összeszerelősorok (19. század)

automatizáció

A 3. ipari forradalom: részleges automatizáció (’70-es évektől)

digitalizálás

A 4. ipari forradalom: Big Data (napjaink)

Automatizált gyártási megoldások

A gyártásautomatizálási folyamatok a kapacitások jelentős növekedését fogják eredményezni. Azáltal, hogy felesleges munkaciklusokat vonnak össze vagy iktatnak ki, gyorsabbá tehetők mind a tervezési, mind a gyártási folyamatokat, és a hibák minimalizálhatók.

A platformok integrációja is ebbe az irányba mutat: termékkonfigurátorok (CustomX, Configurator 360), felhő alapú tervező programok (Fusion 360), és integrált CAM szoftverek (Delcam és HSM) kombinációjával hatékony és átfogó megoldások jöttek létre a gyártás munkafolyamataihoz.

2,5, 3 és 5 tengelyes megmunkáló gépek számára is lehetséges az automatikus kódgenerálás. Ez drasztikusan csökkentheti a CNC gépek kezelésének nehézségeit, és az ehhez szükséges szaktudást, így könnyebbé válhat a műhelyek kapacitásának bővítése és a termelékenység javítása. Az automatizálás számos termék esetében jól alkalmazható, lemezalkatrészek, gépelemek, előregyártott épületek vagy építőipari termékek esetében.

Az ipar 4.0 és az automatizált gyártás 4 fő alapelve:

  • Átjárhatóság: a gépeknek, eszközöknek és az embereknek lehetővé kell tenni, hogy egymással szabadon kommunikálhassanak.
  • Az információ átláthatósága: az információs rendszereknek képesnek kell lenniük digitális vagy virtuális másolatok készítésére a fizikai világból.
  • Technikai segítségnyújtás: az emberi döntéshozatalt támogatni kell az adatok összesítésével, szimulációjával és megjelenítésével. A számítógépes rendszereknek mindennapi, nem értékbeli feladatokat kell vállalniuk.
  • Decentralizált döntéshozatal: a kiber- és információs rendszerek azon képessége, amivel a magasabb szintekre csak a magasabb hozzáadott értéket igénylő feladatok kerülnek továbbításra.

Integrált CAD / CAM megoldások

Powermill

customX